Dal
Dal to potrawa z nasion roślin strączkowych, łuskanych i przepołowionych. W aszramie przygotowuje się dal z fasolki moong.

Składniki
1/2 szklanki nasion roślin strączkowych (fasola moong, soczewica, groch)
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka ghee (sklarowanego masła) lub oleju
1/4 łyżeczki kminu
1/4 łyżeczki czarnej gorczycy
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
1/4 ząbka czosnku
1 łyżka zielonej kolendry lub natki pietruszki lub koperku
Sposób przygotownia
- Fasolę namoczyć w zimnej wodzie przez 10-15 min., opłukać i odcedzić, potem wrzucić na gotującą się osoloną wodę, (której jest ok 3 razy więcej niż fasoli).
- Gotować do miękkości zbierając białą szumowinę i w razie potrzeby dolewając wody.
- W drugim garnku rozgrzać łyżeczkę ghee (lub oleju) i wrzucić przyprawy.
- 1/4 ząbka czosnku zgnieść z kolendrą (lub pietruszką czy koperkiem) i dodać do ghee.
- Na to wlać część rozgotowanego dalu i mieszać cały czas na ogniu. Dodać pozostałą część dalu i ciągle mieszać.
- W razie potrzeby uzupełnić wodą. Można dodać pokrojonego w kostkę pomidora lub kawałek cukinii i gotować jeszcze parę chwil.
- Na końcu posypać zieleniną.
"Kleik" ryżowy (rice water) wg Prabavatimai
Składniki
4 łyżki ryżu
2 szklanki wody
szczypta cukru
szczypta soli
odrobina zmielonego kardamonu
Sposób przygotownia
- Ryż zmielić w młynku na mąkę i wymieszać w szklance zimnej wody.
- Zagotować pozostałą 1 szklankę wody, którą można lekko osłodzić, dodać odrobinę zmielonego kardamonu, szczyptę soli.
- Do gotującej się wody wlać, ciągle mieszając, mąkę ryżową. Gotować aż zgęstnieje cały czas mieszając.
- Proporcje miedzy wodą a mąką ryżowa można zmieniać w zależności jaką konsystencję kleiku chcemy otrzymać.
Kiczeri wg Prabavatimai
Składniki
1 część moong dalu
2 części ryżu
6 części wody
ghee
ząbek czosnku
kurkuma
kolendra zielona i w proszku
czarna gorczyca
kmin indyjski
sól
Sposób przygotownia
- Ryż i dal wypłukać pod zimną wodą aż woda będzie przezroczysta.
- Garnek postawić na małym ogniu i na rozgrzane ghee wrzucić przyprawy zaczynając od czarnej gorczycy i kminu, na końcu rozgnieciony z zieloną kolendrą lub koperkiem czosnek.
- Zamieszać i od razu dodać odcedzony ryż i dal, dokładnie wymieszać z przyprawami i zalać 6 częściami gorącej wody.
- Gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Nie mieszać. Później najlepiej wstawić przykryty garnek do wyłączonego piekarnika, można go dodatkowo owinąć gazetami i zostawić na 2-3 godziny.
- Przed podaniem lekko polać rozpuszczonym ghee i posypać zieleniną.