Dal

Dal to potrawa z nasion roślin strączkowych, łuskanych i przepołowionych. W aszramie przygotowuje się dal z fasolki moong.

Składniki

1/2 szklanki nasion roślin strączkowych (fasola moong, soczewica, groch)
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka ghee (sklarowanego masła) lub oleju
1/4 łyżeczki kminu
1/4 łyżeczki czarnej gorczycy
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
1/4 ząbka czosnku
1 łyżka zielonej kolendry lub natki pietruszki lub koperku

Sposób przygotownia
  1. Fasolę namoczyć w zimnej wodzie przez 10-15 min., opłukać i odcedzić, potem wrzucić na gotującą się osoloną wodę, (której jest ok 3 razy więcej niż fasoli).
  2. Gotować do miękkości zbierając białą szumowinę i w razie potrzeby dolewając wody.
  3. W drugim garnku rozgrzać łyżeczkę ghee (lub oleju) i wrzucić przyprawy.
  4. 1/4 ząbka czosnku zgnieść z kolendrą (lub pietruszką czy koperkiem) i dodać do ghee.
  5. Na to wlać część rozgotowanego dalu i mieszać cały czas na ogniu. Dodać pozostałą część dalu i ciągle mieszać.
  6. W razie potrzeby uzupełnić wodą. Można dodać pokrojonego w kostkę pomidora lub kawałek cukinii i gotować jeszcze parę chwil.
  7. Na końcu posypać zieleniną.

"Kleik" ryżowy (rice water) wg Prabavatimai

Składniki

4 łyżki ryżu
2 szklanki wody
szczypta cukru
szczypta soli
odrobina zmielonego kardamonu

Sposób przygotownia
  1. Ryż zmielić w młynku na mąkę i wymieszać w szklance zimnej wody.
  2. Zagotować pozostałą 1 szklankę wody, którą można lekko osłodzić, dodać odrobinę zmielonego kardamonu, szczyptę soli.
  3. Do gotującej się wody wlać, ciągle mieszając, mąkę ryżową. Gotować aż zgęstnieje cały czas mieszając.
  4. Proporcje miedzy wodą a mąką ryżowa można zmieniać w zależności jaką konsystencję kleiku chcemy otrzymać.

Kiczeri wg Prabavatimai

Składniki

1 część moong dalu
2 części ryżu
6 części wody
ghee
ząbek czosnku
kurkuma
kolendra zielona i w proszku
czarna gorczyca
kmin indyjski
sól

Sposób przygotownia
  1. Ryż i dal wypłukać pod zimną wodą aż woda będzie przezroczysta.
  2. Garnek postawić na małym ogniu i na rozgrzane ghee wrzucić przyprawy zaczynając od czarnej gorczycy i kminu, na końcu rozgnieciony z zieloną kolendrą lub koperkiem czosnek.
  3. Zamieszać i od razu dodać odcedzony ryż i dal, dokładnie wymieszać z przyprawami i zalać 6 częściami gorącej wody.
  4. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Nie mieszać. Później najlepiej wstawić przykryty garnek do wyłączonego piekarnika, można go dodatkowo owinąć gazetami i zostawić na 2-3 godziny.
  5. Przed podaniem lekko polać rozpuszczonym ghee i posypać zieleniną.
Scroll to Top